A közösségi média jó dolog tud lenni, ha kellő körültekintéssel használjuk. Viszont nem kevés árnyoldala is van. A fotózás szempontjából egy jó felület tud lenni, hogy a munkásságunkat megmutassuk más embereknek. Amíg ez a cél, addig nincs probléma, főleg, ha az ember megválogatja, milyen képeket tesz közzé akár a személyes oldalán, akár a külön erre a célra létrehozott oldalon.

 

Azt is tisztán kell látni, bármennyire igyekszik az ember, nem tud mindenkit megérinteni és megszólítani a képeivel, ám ez teljesen normális dolog, hiszen nem vagyunk egyformák. Kinek ez, kinek az tetszik, erre nincs ráhatásunk, hiszen az ízlés szubjektív dolog, senkit nem kényszeríthetünk arra, hogy kedvelje az általunk közzétett képeket. Az ember nem tud és nem is akar mindenki elvárásainak megfelelni, hiszen akkor meghasonlana önmagával, mert a képek nem tükröznék azt, amit számára a fotográfia jelent.

Úgy gondolom, ha valaki egy nyilvános platformon közzéteszi a képeit, azzal vállalja azt is, hogy vadidegen emberek a szubjektív ízlésük, világlátásuk, gondolkodásmódjuk alapján értékelik a képeit. A probléma akkor kezdődik, amikor azon kezd el kattogni az ember agya, miért nem kap sok kedvelést a képe, pedig mennyi munkát, energiát belefektetett, biztos a többi emberrel van a probléma, hogy nem látják, milyen nagyszerű, izgalmas képet készített.

Ilyenkor, ha az ember kellő belátással, önismerettel rendelkezik, képes felmérni és megérteni, a képe nem érte el a kívánt hatást. Pláne abban az információdömpingben, ami a jelenlegi világot jellemzi. Olyan sok információ ömlik az emberekre, hogy képtelenség mindent nyomon követni, ahhoz valami nagyot kell villantani, ami, tekintve, hogy az elmúlt körülbelül kétszáz évben gyakorlatilag már mindent lefotóztak amatőr és hivatásos fotográfusok egyaránt, nehéz újat mutatni.

Az nem járható út, hogy az ember megosztja valahol a képeit és utána elvárja a pozitív értékeléseket, a negatív jelzéseket pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyja. Azzal csak önmagát csapja be, egy olyan alternatív valóságot hoz létre, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Muszáj realistának lenni és a helyén kezelni az ilyen helyzeteket. Nem attól lesz valaki nagyszerű fotós, ha például a Facebookon sok ember kedveli a képeit, vagy egy fórumon sokan értékelik pozitívan az általa közzétett tartalmakat. Sok ember nincs tisztában azzal, sokszor milyen apróságokon múlik a végeredmény, mi kell ahhoz, hogy működjön a kép, hiszen az emberek többsége nem kíván elmélyedni a fotózásban, nem akar bemerészkedni abba az útvesztőbe, amit a fényképezés jelent.

Vegyünk egy egyszerű példát. Ha valaki fiatal nőket fotóz ruha nélkül, általában rengeteg elismerést zsebelhet be, még akkor is, ha a képei hemzsegnek a hibától, hiszen sok férfi csak a ruhátlan nőt látja. Találkoztam már olyan mentalitással egy fórumon, hogy egy férfi, aki nőkről készített pornográf képeket, nem értette, miért nem tetszik sok embernek az, ahogy a nőket ábrázolta. Hiába kapott többször is visszajelzést másoktól, a nőket nem egy darab húsként kellene ábrázolni, pláne nem alpári, megalázó és tárgyiasító módon, számára mindebből csak annyi jött le, hogy vannak, akik nem tudják értékelni az általa készített „izgalmas” képeket. Nem egy alkalommal azt próbálta belemagyarázni a negatív értékelésekbe, hogy a negatív értékelést adó emberek valamilyen mentális betegségben szenvednek. Ez nagyon téves út. Több alkalommal is követelte a pozitív értékelést, valamint azzal magyarázta a képei elutasítottságát, hogy egy ember regisztrált magának több felhasználónevet és azokról értékelte negatívan az ő képeit. Ezt azonban nem tudta igazolni.

Úgy gondolom, az embernek nincs joga követelni a képei pozitív értékelését, függetlenül attól, mennyire sok munkája fekszik benne, hiszen az emberek már csak a végeredményt látják, az alapján alkotják meg értékítéletüket, amit a kép számukra közvetít. Mindenki a saját szubjektív szempontjai alapján. Az ember felelőssége, hogy igyekezzen a lehető legjobb minőségű, tartalmas képeket készíteni, azokat átválogatva megosztani bármilyen nyilvános felületen és elfogadni, nem fogja mindenki tetszését elnyerni, ezt a helyén kell kezelni. Értelmetlen dolog azon rugózni, miért nem kap sok pozitív értékelést valamelyik képünk, inkább próbáljuk megérteni, akár külső segítséget is igénybe véve, mik azok a dolgok, amiken javítani, vagy változtatni kell a jobb eredmény érdekében. Azt is tartsuk észben, egy közösségi média felület nem mindig mutat valós képet, érdemes inkább egy tapasztalt ember véleményét kikérni.