Egy ideje dédelgetem ezt a tervet a szívemben, hogy egy éven keresztül minden egyes nap, időjárástól függetlenül bejárom Sárvár minden apró és kevésbé apró szegletét.

 

Ez egy folyamatosan formálódó, alakuló elgondolás, még egyáltalán nem tiszta, hogyan, és miképp fogom tudni kivitelezni a megvalósítását. Egy ilyen hosszú távú projektnél elengedhetetlen a felkészültség. Például szakadó esőben mind magamat, mind a gépet megfelelően kell védenem, (A D3400 nem vízálló…) ki kell találnom, hogyan mutassam be érdekesen Sárvár kevésbé ismert részeit. Legtöbben a Nádasdy-várat, a Gyógy- és Wellness fürdőt, az arborétumot, a kalandparkot, a csónakázó tavat ismerik. (A felsorolás nem teljes körű, tudom.)

Az időpontok kitalálása is kulcskérdés, mert a reggeli/esti kék- és arany óra fényei teljesen más megjelenést kölcsönöznek a megszokott dolgoknak, épületeknek, utcáknak egyaránt. Szintén fontos dolog még, hogy az ember milyen nézőpontból készíti el a képeket, ilyenkor az embernek a megszokott dolgokat más módon kell megjeleníteni, ahogy az emberek egy része csak nagyon kevés alkalommal láthatja a megszokott környezetét. Például madártávlatból, egy magasabb épület felső emeletéről, vagy tetejéről. Ez Sárváron nem mindenhol vitelezhető ki, hiszen relatíve kevés magas épület van a városban. Vannak olyan városrészek, ahol többségében vannak az egyszerű családi házak, mint amilyen a Kertváros, Sári, Tizenháromváros, Vármellék, Péntekfalu, Hegyközség vagy Rábasömjén.

Amit még egyáltalán nem látok át, hogy munka és egyéb elfoglaltságok mellett hogyan fogom tudni megvalósítani az elképzelésemet, hogyan leszek képes összeállítani egy olyan fotósorozatot Sárvár egy évéről, ami nem csak és kizárólag a fontosabb és ismertebb közösségi területekre (Posta tér, Fő tér, várpark, arborétum, stb.) koncentrál, hanem a város egészére. Ha kell hajnalban, ha kell este, ha kell, az éjszaka folyamán. Valamint az a másik nagy kérdés, hogy egy napon mennyi időt kell szánnom az adott városrészre, hány képet kell majd készítenem, és ebből hány kép fogja hitelesen bemutatni az aktuális városrészt.

Rengeteg kérdés, rengeteg ötletelés vár még rám, mire ebből az elképzelésből valóság lesz. A legkönnyebb úgy lenne, ha az ember munka helyett csak ezzel tudna foglalkozni, viszont ez jelenleg teljes egészében kivitelezhetetlen. (Az embernek élnie kell valamiből, és a számlákat is fizetni…)

Vannak időszakok, amikor spontán jönnek ötletek, mit és mikor érdemes lefotózni, legyen az épület, vagy utcarészlet. Ez viszont messze van az elképzelésemtől, alkalmi kikapcsolódásnak jó, meg annak, hogy lássam, mit lehet még kihozni a témákból. Ezeket a képeket kiindulási pontnak tudom használni, valamint segít átgondolni, felmérni, hogyan tudom kihozni a legtöbbet az elgondolásomból.

Amit például szeretek, az az eső utáni esti/éjszakai város látképe, ahogy a különböző fények tükröződnek az úttesten. Ebből a szempontból a karácsonyi díszkivilágítás az egyik kedvencem, mert a kanyargó, vizes főutcán nagyon látványos a dolog.

Amit még ki kell találni, hogy melyik objektívet használjam a projekt során, a 18-55 mm-est, a fix 35 mm-est, vagy a 70-300 mm-est? Minden attól függ, mit, és hogyan akarok megmutatni a városból. Néha egy részlet jobban megmutat valamit, mint a teljes egész, ezért lehet szükség a teleobjektívre, máskor viszont a nagylátó tehet jó szolgálatot. Ez majd kiderül akkor, amikor belevágok a tényleges megvalósításba, akkor viszont nem lesz megállás, minden egyes nap be kell járnom egy-egy területet, és bizony előfordulhat, hogy az eredeti elképzelést felülírják majd a körülmények. Ám ez még a jövő zenéje. Egyelőre…